Tarikh Cuti Keputeraan Agong 2023 Di Malaysia

Setiap tahun, rakyat Malaysia akan menikmati cuti Keputeraan Agong khas untuk memperingati keputeraan Yang Di-Pertuan Agong.

Sambutan Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong disambut dengan pelbagai acara di seluruh Malaysia dan sambutan terbesar dan paling meriah berlangsung di Istana Negara, Kuala Lumpur.

Di tempat yang mengagumkan ini, diadakan sebuah majlis untuk menghormati Agong dan dihadiri oleh banyak tetamu terhormat. Acara ini dianggap sebagai perayaan yang paling gemilang di Malaysia sepanjang tahun. Majlis ini bersifat sangat formal, oleh karena itu semua orang yang hadir diwajibkan mengenakan pakaian yang terbaik.

Pada pagi Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong, Baginda akan memberikan ucapan kepada rakyat Malaysia dari bilik takhta istana. Dalam ucapan tersebut, Agong biasanya akan membincangkan pelbagai isu termasuk politik, krisis global, dan cabaran yang dihadapi oleh Malaysia. Meskipun topik yang dibicarakan bersifat serius, Agong selalu menyampaikan pembentangan dengan penuh harapan dan keyakinan.

Perutusan khas daripada Yang di-Pertuan Agong akan disiarkan melalui televisyen dan radio bagi membolehkan semua orang menyaksikannya.

Tarikh Cuti Keputeraan Agong 2023

Tarikh cuti sempena Hari Keputeraan YDP Agong di Malaysia bagi tahun 2023 adalah pada 5 Jun. Dan untuk pengetahuan semua, cuti ini juga dianggap sebagai salah satu Hari Kelepasan Am Persekutuan di mana semua negeri akan mengambil cuti pada hari tersebut.

TahunTarikhHariCutiNegeri
20235 JunIsninHari Keputeraan YDP AgongSemua Negeri

Adakah anda tahu bahawa mengikut Akta Kerja 1955, setiap pekerja berhak mendapatkan 5 hari cuti umum berbayar dalam satu tahun. Salah satu daripada cuti-cuti tersebut adalah cuti sempena Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong.

Antara 5 hari cuti umum tersebut adalah seperti berikut :

  1. Hari Pekerja (1 Mei)
  2. Hari Keputeraan Raja-Raja / Yang Di-Pertua Negeri atau Hari Wilayah jika pekerja bekerja di Wilayah Persekutuan
  3. Hari Keputeraan YDP Agong (5 Jun)
  4. Hari Kebangsaan (31 Ogos)
  5. Hari Malaysia (16 September)
See also  Kadar Dividen ASB 2020 (Amanah Saham Bumiputera)

Semoga dengan perkongsian ini anda dapat mengetahui tarikh cuti Hari Keputeraan YDP Agong di Malaysia bagi tahun 2023.

Leave a Comment