Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2023

Bulan Ramadhan adalah merupakan bulan yang sangat dinanti-nantikan oleh seluruh umat Islam. Syukur atas nikmat Illahi, karena kita masih diberi kesempatan dan peluang untuk menyambut bulan Ramadhan yang penuh barakah di tahun 2023 Masihi seiring dengan 1444 Hijrah.

Dalam artikel ini kami akan kongsikan jadual waktu berbuka puasa dan imsak bagi Negeri Kelantan 2023 yang boleh anda jadikan rujukan dan panduan sepanjang Bulan Ramadhan yang dapatĀ membantu anda dalam membuat semakan waktu berbuka puasa dan juga Imsak semasa menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan dengan lebih mudah dan teratur.

Jadual Waktu Buka Puasa Dan Imsak Kelantan 2023

Berikut adalah jadual dan takwim berbuka puasa Ramadhan pada tahun 2023 (Masihi) bersamaan 1444 (Hijrah) bagi kawasan dan zon-zon di seluruh negeri Kelantan. Semoga lampiran jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa yang kami kongsikan ini dapat membantu dan memudahkan umat Islam di Negeri Kelantan untuk menyemak waktu berbuka dan imsak.

ZON 1 : Jajahan Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai dan Gua Musang (Daerah Chiku)

ZON 2 : Bahagian Jajahan Jeli, Gua Musang, (Daerah Galas dan Bertam) dan Jajahan Kecil Lojing

Jadual Waktu Buka Puasa Dan Imsak Kelantan 2023

Untuk maklumat yang lebih lengkap berkaitan Jadual Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Kelantan 2023 bulan Ramadan tahun 1444H boleh rujuk di portal rasmiĀ https://www.islam.gov.my/.

Aktiviti Sepanjang Bulan Ramadhan

Antara aktiviti-aktiviti yang boleh anda lakukan sepanjang Bulan Ramadhan adalah seperti berikut :

 1. Solat sunat
  • Memperbanyakkan solat-solat sunat dan qiamullail
 2. Solat Terawih
  • Memakmurkan masjid dengan solat terawih dan solat berjemaah
 3. Bersedekah
  • Bersedekah dengan memberi makan untuk orang berbuka
 4. Baca Al-Quran
  • Perbanyakkan membaca Al-Quran, bertadarus
 5. Amalan Sunat
  • Melazimi dan memperbanyakkan bertasbih, beristigfar, dan amalan sunat yang lain lagi.
See also  Cara Buat QR Code Dengan Mudah

Selamat menjalankan ibadah puasa tahun ini dengan jayanya. Semoga perkongsian berkaitan jadual waktu dan takwim berbuka puasa serta imsak ini dapat membantu anda dalam menunaikan ibadah bulan puasa dengan lancar. Semoga bermanfaat untuk semua.

Leave a Comment