Isharefans : Adakah Tipu, Scam, Boleh Buat Duit?

Sekarang ni ramai yang join satu program yang dinamakan sebagai isharefans.

Ramai yang bertanya dan mencari apakah program ini boleh percaya? Tak tipu ke? Boleh ke daapt duit, tak scam ke? Dan banyak lagi pertanyaan lain.

Di sini kami kongsikan petikan-petikan artikel daripada mereka yang ada mengulas mengenai hal ini.

Perkongsian Dari FB Megat Muazammir:

𝗠𝗼𝗯𝗶𝗹𝗲 𝗔𝗽𝗽𝘀 : 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗚𝗮𝗺𝗲

Ok la, repost dgn format yg boleh share. Menjawab soal apps isharefan dan sebagainya yg tmbuh mcm cendawan, sbnarnya semua ni skim ponzi/piramid.
.
.
kalau tanya pendapat saya, benda ni haram di sisi agama. Berselindung disebalik sistem like&share, duit yg melambak tu sebenarnya mainly adalah hasil duit orang bawah yg dah ‘subscribe’ premium service dia. Tapi mcm mana pula kalau org yg like share tnpa cri org? Halal tak? jawapan nya duit ni adalah duit syuhbah sbb kita dah tahu hasil dari rolling duit org bawahan td tu.
.
.
Ok setel 1 part. dalam islam, haram. Tapi mcm mana pula org yg tk kisah halal haram ni. selamat tk join? Saya kupaskan keselamatan nya atas dunia, yg kt akhirat, korang fikir2 lah.
.
.
To be honest, saya rasa tak selamat. sbb dah lebih 10 tahun org buat sistem penipuan yg sama kt Malaysia ni. Hanya bertahan 1-2 tahun shj dri sistem diperkenalkan. Leader2 la biasanya smpat dpt hasil, utk ditayang pada org bawahan. ( tp last2 leader pn kelaut ).
.
.
Dulu org tk pandai buat sistem, Scammer besar ni guna mulut ke mulut je.. Majalah 3 dan sebagainya la yang nak mengkantoi2 kan pun. Lepas tu penjahat2 ni berevolusi ke website pula, tapi bank negara pun dah maju termasuklah dibantu oleh SKMM dan nonprofit community mcm PW dan akhirnya sindiket pun pun tumpas ( tak tumpas pun.. lari gitu je). Sekarang penjahat ni menggunakan apps pula dan lebih sukar dikesan, tambah2 apps ni tk boleh didownload dari playstore, hanya boleh didownload dari non-secured website. Tapi apapun, jngka hayat money game ni mmg sikit. Ada org lepas melabur, tk smpat dpt duit pn. aku la salah sorang tu. hehe.
.
.
Antara contoh skim2 yg sama yg berevolusi:

  1. Luxor
  2. Swiss
  3. Skim emas ETA
  4. Skim umrah
  5. Skim hotel mekah
  6. Skim ishare , wemedia etc
    .
    .
    Mcm mana skim2 jahat ni berfungsi?
  7. Develop sistem yg nmpak sgt berfungsi
  8. Leader/org tgh/org terawal akan tlg promote gila2
  9. Diorang akan tayang komisyen/duit berkepuk2 hasil diorang dah dapat.
  10. Mangsa terpedaya dan mula nak melabur
  11. tak lama lepas tu, sistem akan runtuh. alasan ‘org atas’ cabut lari, website apps kena hack, kna block lepas transaksi dan sebagainya.
  12. Orang mula marah , report polis, dan maki leader ni.
  13. Kes reda tanpa mangsa dpt duit, sbb salah sendiri.
  14. 2 tahun selepas itu, munclu lagi program lain, dan org melabur balik dgn pemikiran “ah, takkan aku nak kna tipu lg kot”.
    .
    .
    Ttg kawan2 yg active duk promote, sy tkleh kata apa.. diorang tgh taksub, bagi la alasan ape pun, ade je dalilnya nnt. sbb sy dlu pun prnah jadi mcm diorang 10 tahun dlu. Saya doakan diorang tergerak hati la baca post ni, sbb sy niat ikhlas nak sedarkan semua. Leader skim ni adalah org yg paling berisiko dimaki, dibunuh, dipenjara, dihina.
    .
    .
    Tapi sebab apa org join masih join dibawah program ni? Sbb diorang dan dijanjikan duit ribu2 saat kita berdepan kesempitan hidup ni. Leader ni pula 100% percaya and promote sistem haram ni. Sampai la one day sistem down, org akan cari diorang, sbb mangsa takkan cari developer website/apps. Taim tu bercerai berai, saudara gaduh, dan sebagainya.. sy dh nmpak semua tu dlu. masuk tv3 pn ada bergari.. kawan2 dlm group skim ni.
    .
    .
    Mcm mana sistem ni akan berakhir? Alasan ini akan diberikan:
  15. Boss besar lari ( sorang pn tk tahu identiti dia )
  16. sistem apps/website kna hack
  17. bank negara sekat
    .
    .
    Jadi, fikir2 kan la .. ini bukan sekadar andaian,. tapi based on experience 10 tahun perhati skim2 ni, ilmu IT, real situation dan facts. Pesan2 la pada kawan2 or saudara mara supaya jgn terjebak. Duit mmg penting, tp jgn makan duit haram, n jgn tertipu dgn tipudaya dunia..bnyk cara lain buat duit.
    .
    .
    Dah la dgr cerita transaksi duit pun dari akaun yg pelbagai dan bukan akaun isharefan ni, kalau diorang nak lari, sape pun tkleh trace. And download apps pun bukan dari playstore, tkde security lnsung.. silap2 apps ni boleh curi data dari phone korang, cntohnya maklumat akaun bank dan sebagainya. Time tu jgn pelik mana duit dlm bank hilang.
    .
    .
    So, Tolong la share info pada group2 lain, semoga ada manfaat pada semua. Sekian.

Ini pula perkongsian daripada Dr Zaharuddin Abd Rahman:

Leave a Comment