Hari Wartawan Nasional 2023

Hari Wartawan Nasional Malaysia yang dikenali sebagai HAWANA 2023, adalah satu hari yang diraikan untuk menghargai sumbangan wartawan kepada masyarakat Malaysia. HAWANA pertama kali diraikan pada tahun 2018 dan sejak itu ia telah diadakan setiap tahun.

Pelbagai acara akan ditampilkan dalam HAWANA 2023, termasuk ucaptama yang akan disampaikan oleh Perdana Menteri, perbincangan panel mengenai etika media, dan bengkel kewartawanan digital. Karnival juga akan diadakan, dan beberapa acara akan disediakan di mana wartawan dapat berinteraksi dengan orang ramai dan mempelajari tentang teknologi media baharu.

Hari Wartawan Nasional – HAWANA

Hari Wartawan Nasional 2023 (HAWANA) telah dijadualkan pada tarikh 27 hingga 29 Mei 2023 di Ipoh, Perak yang menyasarkan kehadiran lebih 1,000 pengamal media dari seluruh negara. Tarikh ini dipilih adalah sempena penerbitan edisi pertama akhbar Utusan Melayu pada 29 Mei 1939.

Tujuan HAWANA ini diadakan adalah sebagai satu bentuk pengiktirafan dan penghargaan tertinggi kepada pengamal media di Malaysia. Di mana media dianggap sebagai perantara yang amat penting dalam pembangunan, perpaduan negara, dan kesejahteraan rakyat. Peranan media merangkumi segala bidang yang melibatkan masyarakat termasuk ekonomi, politik, pendidikan, hiburan, agama, sains, teknologi, kebajikan dan kesejahteraan manusia, persekitaran, dan ekologi.

Manakala objektif Hari Wartawan Nasional (HAWANA) ini adalah :

 1. Supaya sumbangan wartawan kepada masyarakat Malaysia diiktiraf.
 2. Untuk mempromosikan kebebasan dan kemerdekaan media.
 3. Untuk menggalakkan kewartawanan beretika.
 4. Untuk mengeratkan lagi hubungan antara media dan masyarakat.

Acara Dan Aktiviti

Anda pasti ingin tahu tentang acara dan aktiviti yang dijalankan sepanjang Hari Wartawan Nasional 2023.

Antara acara dan aktiviti yang diadakan sepanjang sambutan Hari Wartawan Nasional 2023 ini adalah seperti berikut :

 • Majlis kemuncak
 • Treasure hunt
 • Tabung kasih @ HAWANA
 • Mini Karnival
 • Boling
 • Cenderamata
 • Forum Media
 • Pameran
See also  Biodata Penuh Ira Kazar

Jika anda berminat untuk menghadiri program sambutan Hari Wartawan Nasional 2023 (HAWANA) dan ingin mendapatkan maklumat lanjut serta mendaftar untuk aktiviti atau acara yang diadakan, anda boleh layari laman web https://www.hawana.my/.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda.

Hari Wartawan Nasional 2023 - HAWANA

Leave a Comment