Duit Tiktok – Panduan Cara Mendapatkan Pendapatan

Seperti yang kita tahu, TikTok saat ini sangat popular yang digunakan oleh semua orang. Penggunaannya tidak hanya untuk hiburan tetapi juga sebagai cara untuk menghasilkan pendapatan. Kehadiran TikTok mungkin sudah menjadi hal yang biasa bagi orang muda hingga dewasa dan ini dialami di seluruh dunia.

Mesti ramai yang ingin tahu, bagaimana untuk hasilkan duit dengan TikTok. Di sini kami akan kongsikan cara yang boleh dijadikan panduan anda.

Apa Itu TikTok

TikTok merupakan salah satu platform online yang sangat populer di kalangan masyarakat di seluruh dunia. Ia membolehkan pengguna berkongsi video pendek untuk memperlihatkan pelbagai maklumat, bakat, dan kreativiti mereka. Dengan penyebaran yang meluas di TikTok, ia memberikan peluang kepada sesiapa sahaja untuk menjana pendapatan sendiri.

Cara Buat Duit Dengan TikTok

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan duit dari TikTok sama ada anda adalah pemilik jenama atau brand, akaun peribadi, atau bahkan seorang pemula. Berikut adalah cara-caranya :

1. Sponsored Content Post

Sponsored Content Post adalah ketika anda sebagai seorang influencer TikTok mempromosikan suatu jenama tertentu. Proses ini juga sering disebut sebagai paid review. Agensi atau jenama biasanya menggunakan jumlah pengikut, jumlah suka, dan jumlah tontonan video untuk menilai sejauh mana pengikut dan penonton terlibat dengan kandungan yang dibuat oleh pencipta konten di TikTok.

Kaedah ini sesuai bagi mereka yang mempunyai ribuan pengikut. Oleh itu, sebelum anda dapat menerima Sponsored Content Post, anda perlu berusaha untuk meningkatkan jumlah pengikut anda di TikTok. Bagi mereka yang masih memiliki jumlah pengikut yang kurang, berusaha tingkatkan jumlah pengikut anda.

See also  PAJSK : Login Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan & Kokurikulum

2. TikTok Marketing

TikTok marketing ditujukan untuk mereka yang memiliki jenama dan ingin menarik perhatian pengguna TikTok. Salah satu cara promosi yang paling efektif di platform ini adalah melalui penggunaan TikTok Ads. Sebagai contoh, jika perniagaan anda berada di sektor fesyen, iklan tersebut akan dipaparkan kepada pengguna yang memiliki minat yang serupa. Melalui kaedah ini, penonton dapat lebih mengenali jenama anda dan berminat untuk membeli produk yang diiklankan.

3. Derma atau Syiling Pembayaran Dari Live Di TikTok

Terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan pendapatan dari TikTok apabila memiliki banyak pengikut. Salah satu cara adalah melalui sumbangan yang diberikan oleh penggemar saat anda melakukan siaran langsung di TikTok. Ketika anda melakukan siaran langsung, TikTok memberikan kesempatan kepada penonton atau penggemar untuk memberikan stiker hadiah yang dapat ditukar dengan duit.

Penonton menghantar stiker hadiah sebagai penghargaan atas upaya pencipta konten dalam membuat konten TikTok.

4. Program Affiliate

Anda memiliki kesempatan untuk menjadi affiliate TikTok dengan mempromosikan produk atau perkhidmatan yang dijual oleh bisnis lain. Apabila seseorang membeli produk atau perkhidmatan yang anda promosikan melalui pautan affiliate yang anda kongsi, anda akan menerima komisen sebagai ganjaran.

Leave a Comment