Cara Hilangkan Kahak Bayi

Batuk selesema dan kahak sering dialami oleh anak-kanak, terutama bayi di bawah usia dua tahun. Ia merupakan salah satu masalah kesihatan yang sering terjadi yang menyebabkan si kecil merasa tidak selesa dan meragam hampir sepanjang masa.

Selain itu, tidur lena ibu bapa juga pasti terganggu jika batuk anak berterusan. Kehadiran batuk sepanjang hari menyebabkan ibu bapa mulai risau tentang keadaan anak mereka.

Di sini, kami akan berkongsi beberapa tips bagi ibu bapa yang merasa risau ketika anak-anak kecil atau bayi baru lahir mengalami selsema, batuk, dan kahak. Semoga membantu.

Cara Hilangkan Kahak Bayi

Berikut adalah beberapa cara yang boleh ibu bapa lakukan untuk menghilangkan kahak pada bayi.

1. Guna Teknik Tepuk Bayi

Untuk menghilangkan kahak pada bayi menggunakan cara ini adalah anda perlu memastikan bayi diletakkan dalam posisi meniarap dengan meletakkan bantal di bawah perutnya. Penting untuk memastikan bantal tidak terlalu tebal. Kemudian, posisi bantal perlu sedikit condong dengan menjaga kepala bayi tetap di bawah dan kaki di atas. Pastikan kaki bayi tetap lurus.

Selepas itu, tepukkan selama lebih kurang 15 minit pada bayi sambil bergantian di kiri dan kanan tubuh bayi. Tujuan dari tindakan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak yang terdapat di dalam paru-paru. Sekitar 15 minit setelah menepuk biasanya bayi akan mengalami batuk atau bersin sekaligus membantu mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika bayi menelan kahak tersebut, anda tidak perlu risau sebab kahak tersebut akan dikeluarkan melalui najis mereka.

See also  Cara Penggunaan Google Payment

2. Guna Mesin Penyedut Kahak

Anda juga boleh menggunakan mesin penyedut kahak atau mesin penyedut hingus untuk mengeluarkan kahak bayi. Banyak doktor yang mengesyorkan untuk membeli dan menyimpan mesin penyedut kahak di rumah untuk digunakan ketika anak mengalami kahak yang terlalu tebal. Ibu bapa juga tidak perlu berulang-alik ke klinik dengan adanya mesin ini.

3. Menggunakan Madu Asli

Jika bayi anda sudah berusia setahun atau lebih, anda boleh memberikan satu sudu madu yang dicampurkan dengan 1 biji limau nipis dan sedikit air. Jika anda mencari alternatif lain, anda juga boleh menggunakan lemon.

Sekiranya bayi anda masih kecil, cukup berikan madu dengan sedikit air. Jika anda mempunyai air zam-zam, ianya lebih baik kerana ia mengandungi molekul penyembuhan.

3 Jenis Batuk Yang Bahaya Untuk Bayi

Mari kenali 3 jenis batuk yang biasa berlaku pada bayi atau anak-anak. Semoga ia dapat membantu ibu bapa dalam memantau kesihatan bayi dengan lebih baik.

1. Bayi batuk berkahak

Kemungkinan bayi mengalami batuk berkahak disebabkan oleh selsema. Untuk membantu melegakan batuk tersebut, beri anak minum air atau susu ibu dalam jumlah yang mencukupi.

2. Bayi batuk seperti menyalak

Tanda-tanda batuk croup mungkin muncul sebagai batuk dengan suara menyalak dan kesulitan bernafas pada anak. Batuk croup adalah penyakit virus yang terjadi di daerah tekak dan kotak suara yang boleh berlaku jika mengalami selsema.

3. Bayi batuk terkokol-kokol

Sekiranya anak anda mengalami serangan batuk atau batuk lebih dari 20 kali dalam satu nafas tunggal dengan bunyi “kokol”, kemungkinan anak mengalami batuk terkokol-kokol. Penyebab batuk ini adalah serangan bakteria pertusis yang menyebabkan pembengkakan pada lapisan saluran udara yang kemudian menghalangi saluran pernafasan.

See also  Cara Jumper Kereta Dengan Betul

Leave a Comment