Cara Bayar Fidyah Ganti Puasa

Sebagai umat Islam, penting bagi kita untuk mengetahui cara untuk membayar fidyah serta golongan yang diwajibkan melaksanakannya. Sebenarnya, pelaksanaan fidyah tidaklah rumit. Bagi mereka yang belum melaksanakan pembayaran fidyah, mari kita tunaikannya.

Apa Itu Fidyah ?

Fidyah ialah denda yang dikenakan kepada seseorang umat Islam yang telah baligh kerana meninggalkan puasa wajib atas sebab-sebab tertentu atau sengaja mengabaikan puasa ganti (qada) untuk bulan Ramadan. Membayar fidyah adalah wajib. Ia perlu disempurnakan mengikut jumlah hari yang telah ditinggalkan.

Golongan Yang Dikenakan Fidyah

1. Uzur Menunaikan Puasa Wajib

Termasuk dalam kategori ini ialah golongan yang mengalami penyakit kronik dan tidak berpeluang untuk sembuh, atau individu yang sudah lanjut usia dan tidak mampu lagi menjalani ibadah puasa, atau pun kedua-duanya.

2. Perempuan Hamil

Dalam situasi di mana keselamatan bayi yang dikandung menjadi keutamaan dan terdapat kekhawatiran tentang risiko keguguran, perempuan hamil perlu membayar fidyah sebagai pengganti puasa yang belum diganti (qada).

3. Ibu Yang Menyusukan Anak

Jika seorang ibu merasa khawatir bahwa berpuasa dapat merugikan bayi yang disusuinya, seperti menyebabkan kurangnya air susu atau mempengaruhi kesehatan bayi, maka dia boleh membayar fidyah sebagai ganti dari puasa yang ditinggalkannya.

4. Orang Yang Meninggal Dunia

Bagi mereka yang telah meninggal dunia dan masih memiliki hutang puasa, bayaran fidyah hendaklah diselesaikan oleh waris-waris mereka.

5. Melambatkan Ganti Puasa (Qada’)

Individu yang menunda penggantian puasa hingga tahun berikutnya (bulan Ramadan) akan dikenakan denda berupa pembayaran fidyah, serta diwajibkan untuk mengganti puasa yang telah ditinggalkan (qada’). Menarik untuk diketahui, jumlah pembayaran fidyah akan meningkat sesuai dengan jumlah tahun yang telah ditinggalkan.

See also  Program PROTEGE Maybank 2022 : Tawaran Untuk Graduan Ijazah Sarjana Muda
Cara Bayar Fidyah Ganti Puasa

Cara Bayar Fidyah

Anda boleh membayar fidyah melalui tiga kaedah berikut:

1. Secara Tunai

  • Anda mempunyai pilihan untuk melakukan pembayaran secara langsung di pejabat agama atau pejabat zakat negeri yang sesuai, atau melalui perkhidmatan wang pos.

2. Secara Online

  •  Melalui e-zakat negeri masing-masing 

3. Melalui MayBank2U

  • Anda boleh menggunakan kaedah ini untuk pusat zakat atau majlis agama negeri yang memungkinkan pembayaran fidyah melalui Maybank2U.

Leave a Comment